Opiskele itse:
Koulutusaihe: Vaalit
Tälle sivulle on koottu vastauksia kysymyksiin, jotka toistuvat usein vaalikampanjoissa.
Paljonko ääniä tarvitsen tullakseni valituksi?
Valituksi tulemiseen tarvittava äänimäärä riippuu siitä, missä kunnassa tai hyvinvointialueella olet ehdokkaana, paljonko kokoomus saa ääniä ja myös omasta äänimäärästäsi.
Suurimmissa kunnissa valituksi tulemiseen tarvitset äänet muutamalta promillelta äänioikeutetuista. Sadantuhannen asukkaan kunnassa tarvitset tueksesi puoli prosenttia äänioikeutettujen määrästä (muutama sata ääntä) ja pienimmissä kunnissa tarvitset reilun prosentin kannatuksen (muutama kymmentä ääntä).
Hyvinvointialuevaaleissa valituksi tulemiseen tarvittava kannatusosuus on noin 2 promillea alueen äänioikeutetuista. Äänimäärä vaihtelee hyvinvointialueen koosta riippuen parista sadasta vajaaseen tuhanteen ääneen.
Saako missä tahansa kampanjoida?
Melkein kaikkiin kampanjointipaikkoihin tarvitsee luvan. Kunnissa on omat käytänteet sen omistamalla maalla ja torilla tapahtuvien tilaisuuksien varaamiseen.
Kauppakeskuksissa ilman lupaa ei saa kampanjoida. Myös kauppojen edustalla ja parkkipaikoilla kampanjointiin tarvitaan kauppiaan lupa.
Mitä teltalla saa tarjota?
Periaatteessa mitä vaan, mutta silloin kun ollaan tapahtumassa, missä yrittäjät myyvät tuotteita, niin samoja tuotteita ei ole hyvän tavan mukaista jakaa ilmaiseksi. Silloin voi ostaa esimerkiksi kahvilipukkeita kahvilaan.
Missä saa jakaa esitteitä?
Esitteitä saa jakaa postilaatikkoihin, missä ei ole ei mainoksia kiitos merkintää.
Parkkipaikoilla ei saa jakaa auton tuulilasiin mainoksia.
Saako työn, harrastuksen tai muun ryhmän sähköpostiin laittaa viestiä ehdokkuudesta?
Valmiita sähköpostijakelulistoja ei saa käyttää vaalimainontaan. Jos halua laittaa mainosta sähköpostilla, niin sähköpostiosoitteet tulee itse kerätä ja sähköpostissa on hyvä mainita, mistä osoitteet on hankittu.
Onko pakko olla somessa?
Pakko ei ole, mutta siellä kannattaa olla. Sosiaalinen media mahdollistaa ilmaista sekä edullista näkyvyyttä. Viime kuntavaaleissa 43 % suomalaisista sanoi, että äänestyspäätökseen vaikuttaa poliitikon sosiaalisen median toiminta ja näkyvyys.
Missä sosiaalisen median palvelussa kannattaa olla?
Valitse sellainen sosiaalisen median kanava, jossa tavoitat kohderymääsi kuuluvia ihmisiä. Eli käyttäjiä, jotka ovat kiinnostuneita sinusta tai voivat samaistua teemoihisi.
Mikä on henkilökohtaisen Facebook-profiilin ja “ns. poliitikko-sivun” ero? Pitääkö politiikko-sivu olla?
Poliitikko-sivulla voit tehdä maksullista ja kohdennettua mainontaa sekä seurata tilisi analytiikkaa. Muista hakea poliittisen mainonnan luvat ajoissa!
Poliitikko-sivun seuraajat ovat tietoisia, että sivulla julkaistaan politiikkaa. Jos taas omalla profiililla julkaiset paljon politiikkaa, niin jotkut saattavat estää julkaisusi.
Mitä julkaista someen?
Jos sinulla on vain henkilökohtainen Facebook-profiili, niin julkaise poliittista sisältöä maltilla ja pääsääntöisesti omaa henkilöbrändiä. Poliitikko-sivulla voit julkaista vaaliteemoja, mielipiteitä sekä vaalimainoksiasi. Muista, että somessa ihmistä kiinnostaa ihminen ja persoona, enemmän kuin puoluepolitiikka.
Miten toimia ikävien kommenttien kanssa?
Mikäli kommentit ovat sosiaalisessa mediassa, niin voit piilottaa ikävät kommentit.
Jos kommentit ovat vain kritisoivia, niin vastaa niihin asiallisesti perustellen.
Jos ikävät kommentit ovat uhkaavia, niin ilmoita siitä ylläpitäjälle ja pahimmissa tapauksissa poliisille.
Onko pakko tehdä maksullista mainontaa?
Maksullista mainontaa kannattaa tehdä, koska se lisää läpimenomahdollisuuksia.
Sosiaalisen median maksullinen ja kohdennettu mainonta on edullista.
Muihin paikkoihin, kuten valomainostauluihin ja perinteiseen printtilehteen, voi laittaa mainoksen toisen ehdokkaan kanssa yhdessä, jotta kustannukset puolittuvat.
Pitääkö olla kotisivut?
Äänestäjät mielellään etsivät ehdokkaista lisätietoa ja omat kotisivut ovat hyvä paikka tarjota lisätietoa sinusta.
Jos sinulla ei ole kotisivuja, niin huolehdi, että jostakin toisesta paikasta äänestäjä saa sinusta lisätietoa. (Esimerkiksi Facebookista.)
Pitääkö lehti-ilmoituksessa näkyä ilmoituksen maksaja?
Ilmoituksen maksajan pitää tulla selkeästi esille. Jos olet itse maksaja ja mainos on vain sinun vaalimainos, niin silloin sitä ei tarvitse erikseen mainita. Jos taas joku muu taho on sen maksanut, niin silloin maksaja pitää mainita.
Mitä esitteessä kannattaa olla?
– Kuka olet
– Kuva sinusta
– Missä vaaleissa olet ehdolla
– Mitkä ovat teemasi
– Tieto siitä, että olet kokoomuksen ehdokas
– Mistä löytää lisätietoja sinusta
Pidä esite/ilmoitus tarpeeksi selkeänä ja tekstin määrä lyhyenä. Herätä kiinnostus kuvalla tai otsikolla.
Mistä esitteitä voi tilata?
Voit tilata markkinointimateriaaleja painotaloista. Kysy paikalliselta yrittäjältä tarjousta ja ohjeita, tai etsi netin kautta toimivia painotaloja.
Pitääkö mainosmateriaaleissa käyttää kokoomuksen ilmettä?
Voit käyttää kokoomuksen graafista ohjeistusta, valmiita muokattavia pohjia ja elementtejä, tai valita omat värit ja fontit. Yhteisen ilmeen hyötynä on se, että se on helpommin tunnistettavaa ja toistuu useissa paikoissa.
Kannattaako kaikkiin vaalikoneisiin vastata?
Kunta- ja aluevaaleissa vaalikoneita ei ole kovinkaan montaa. Kaikkiin kannattaa vastata. Jos joutuu tai haluaa valikoida mihin vastaa, niin kannattaa miettiä, minkä vaalikoneen kysymykset ovat sellaisia, että kohderyhmäläisesi todennäköisesti käyvät siellä.
Vaalikoneiden avulla saa helposti näkyvyyttä sekä henkilökohtaisen esittelyn.
Vaalikoneissa perustelutekstit kysymyksiin kannattaa pitää lyhyinä.
Miten pystyn vastaamaan vaalikoneisiin ja koska?
Vaalikoneisiin tulee henkilökohtaiset kutsut ja linkit.
Vaalikoneet avautuvat ehdokkaiden täytettäväksi helmikuun lopulla-maaliskuun aikana. Äänestäjille ne avautuvat vähän myöhemmin.
Saanko kerätä rahaa/ottaa lahjoituksia? Millä rajoituksilla?
Rahaa saa ottaa vastaan kuntavaaleja varten enintään 3000 ja aluevaaleja varten 6000 euroa lahjoittajaa kohti. Saat ottaa tukea vastaan sekä yrityksiltä että yksityishenkilöiltä.
Pitääkö olla yhdistys/ oma tili yhdistykselle?
Tukiyhdistys ei ole välttämättömyys, mutta siitä on monia hyötyjä. Jos suunnittelet olevasi ehdolla tulevissakin vaaleissa, sellainen kannattaa perustaa.
Rekisteröidyn yhdistyksen on mahdollista saada pankkitili. Sellainen kannattaa hankkia.
Jos yhdistystä ei ole, niin siinä tapauksessa rahaliikenne (vaalitulot ja vaalikulut) kannattaa selvyyden vuoksi hoitaa tätä tarkoitusta varten avatulle tilille.
Kuinka paljon kampanjointiin pitää olla rahaa?
Mitään ohjeellista summa ei voi antaa, koska kaikki riippuu omasta kampanjasta ja mitä haluaa tehdä.
Kampanjan voi tehdä jopa ilmaiseksi tai ainakin hyvin edullisesti. Mitä suuremmasta kunnasta on kyse, niin sitä tärkeämpää on maksullinen mainonta.
Maksullisen mainonnan lisäksi rahaa voi käyttää jakoesitteeseen, kampanjatuotteisiin tai tarjottaviin.
Saanko ottaa tavaralahjoituksia?
Tavaralahjoitusten vastaanottaminen on sallittua. Niiden enimmäisarvoa koskevat samat rajoitukset kuin rahalahjoituksia (3000 ja 6000 euroa). Vaalirahoitusilmoituksessa on ilmoitettava niiden rahallinen arvo.
Joudunko tekemään vaalirahoitusilmoituksen?
Vaalirahoitusilmoituksen joutuvat tekemään ne ehdokkaat, jotka tulevat vaaleissa valituiksi kunnan tai hyvinvointialueen valtuustoon varsinaisiksi tai varajäseniksi.